Domowa kostka rosołowa
Jesień to idealny czas na zmianę nawyków żywieniowych. Różnorodność świeżych i dostępnych warzyw jest powalająca. Idąc do warzywniaka nie zostawiamy już majątku za parę dorodnych śliwek bądź pyr, dlatego postanowiłam zrobić zapasy, na mniej przyjazną dla mojego organizmu porę roku, jaką jest zima. Zmiany te rozpoczęłam od zastąpienia sztucznych kostek rosołowych zawierających pełno emulgatorów i wzmacniaczy smaku oraz glutaminianu sodu, naturalną i zdrową kostką rosołową.
SKŁADNIKI:
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
3 marchewki
2 pietruszki
pęczek pietruszki naciowej
dorodny seler
1 por
1 cebula
1 papryka czerwona
pęczek świeżego lubczyku
cząber
15 ziaren ziela angielskiego
tymianek
estrogen
czosnek granulowany
koperek
liść laurowy
3 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
sól
1. Umyć i obrać warzywa. Potrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić. Posiekać pietruszkę, koperek i lubczyk.
2. Utrzeć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i jałowiec w moździerzu i dodać resztę przypraw.
3. Wlać olej na patelnię, rozgrzać i wrzucić składniki na lekki ogień. Dolać trochę wody i dusić.
4. Dodać soli. Jeśli kostka ma być esencją dobrego smaku do zup lub pieczeni jej zapach na patelni powinien być odpychający oraz smak zbyt intensywny by zjeść i spróbować.
5. Zmiksować całość blenderem i włożyć do foremek i do zamrażarki.
Idealny na podstawę do każdej zupy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz